Product

Ηλεκτροκίνηση

Η Bosch διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα

  • Εξαγορά εταιρείας στην Καλιφόρνια: Η Seeo Inc. αποτελεί μέλος του Ομίλου Bosch
  •  Αμιγείς άνοδοι λιθίου: Ένα πρωτοποριακό άλμα στην κατασκευή μπαταριών
  •  Δυνατότητα υπερδιπλάσιου εύρους οδήγησης με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Hayward/Στουτγάρδη –Η Bosch είναι η πρώτη εταιρεία που παρουσιάζει μία νέα τεχνολογία μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, η οποία θα είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή σε λιγότερο από πέντε χρόνια. «Η Bosch χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της και σημαντικούς χρηματοοικονομικούς πόρους για να προσφέρει αξιόλογη ώθηση στην ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο Δρ. Volkmar Denner, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Robert Bosch GmbH. Αυτό είναι εφικτό χάρη στην εξαγορά της νεοσύστατης αμερικανικής εταιρείας Seeo Inc. (Hayward, CA, κοντά στην περιοχή Silicon Valley). Εκτός από τα δικά της επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών, η Bosch διαθέτει πλέον και σημαντική τεχνογνωσία στις πρωτοποριακές κυψέλες στερεάς κατάστασης για μπαταρίες ιόντων λιθίου, καθώς και αποκλειστικές πατέντες. «Οι κυψέλες στερεάς κατάστασης είναι μία πολλά υποσχόμενη, καινοτόμα τεχνολογία», ανέφερε ο Denner. «Μία ανατρεπτική, πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία που συνδυάζεται με την ευρεία τεχνογνωσία στον τομέα των συστημάτων και τους χρηματοοικονομικούς πόρους μιας εταιρείας με διεθνές προφίλ». Σαφής στόχος του κλάδου μέχρι πρότινος ήταν ο διπλασιασμός της ενεργειακής πυκνότητας και ο περιορισμός του κόστους των μπαταριών κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Με τις νέες κυψέλες στερεάς κατάστασης, η Bosch διαβλέπει δυνατότητες για υπερδιπλασιασμό της ενεργειακής πυκνότητας έως το 2020 και ταυτόχρονα για εντυπωσιακή μείωση του κόστους. Ένα συγκρίσιμο ηλεκτρικό όχημα με σημερινή εμβέλεια οδήγησης 150 χιλιομέτρων, θα μπορεί να διανύει πάνω από 300 χιλιόμετρα χωρίς επαναφόρτιση – και με μικρότερο κόστος.

Στρατηγική διεύρυνση στην έρευνα της τεχνολογίας μπαταριών

Η εξαγορά της Seeo Inc. εναρμονίζεται ιδανικά με την στρατηγική της Bosch στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Η Bosch ήδη προσφέρει μία ευρεία γκάμα προϊόντων για την ηλεκτροκίνηση, από κινητήρες και ηλεκτρονικά ισχύος μέχρι μπαταρίες. Μέχρι σήμερα, η Bosch έχει υλοποιήσει 30 μαζικά έργα σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση. Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί της Bosch εργάζονται αδιάλειπτα πάνω στην τελειοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχοντας ως στόχο την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης ως μία πρακτική πρόταση για τους οδηγούς. Σύμφωνα με τις προγνώσεις της εταιρείας, μέχρι το 2025 περίπου 15 τοις εκατό όλων των νέων οχημάτων παγκοσμίως θα διαθέτει ηλεκτρική μετάδοση κίνησης. Στην Ευρώπη, πάνω από το ένα τρίτο των νέων οχημάτων θα είναι μέχρι τότε ηλεκτροκινούμενα – στην πλειονότητά τους ως plug-in υβριδικά. Υπό το πρίσμα αυτής της προοπτικής, το 2014 η Bosch ίδρυσε την κοινοπραξία Lithium Energy and Power GmbH & Co. KG σε συνεργασία με τις εταιρείες GS Yuasa και Mitsubishi Corporation, με στόχο την ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής γενιάς μπαταριών ιόντων λιθίου. Η τεχνολογία της εταιρείας Seeo Inc. συμπληρώνει ιδανικά τα βήματα προόδου που έχει επιτύχει η Bosch μαζί με τους Ιάπωνες εταίρους της. Το αποτέλεσμα προβλέπεται να είναι ανατρεπτικό στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών, αφού συνδυάζει την τεχνογνωσία της Bosch στα ολοκληρωμένα συστήματα και τεχνολογίες, την εξειδίκευση της GS Yuasa στις κυψέλες μπαταριών και το βιομηχανικό υπόβαθρο της Mitsubishi Corporation.

Τα πρώτα δείγματα από την Bosch

Εδώ και χρόνια, διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές του κλάδου διεξάγουν έρευνες για τη δημιουργία μπαταριών μεγαλύτερης ισχύος. Οι κυψέλες είναι ένα σημαντικό στοιχείο – η μπαταρία ενός ηλεκτρικού οχήματος αποτελείται από πολυάριθμες, διασυνδεδεμένες κυψέλες. Αυτό σημαίνει ότι στις κυψέλες ανήκει ένα μεγάλο τμήμα της προστιθέμενης αξίας. Η απόδοση ενός συσσωρευτή ενέργειας μπορεί να βελτιωθεί με διάφορες μεθόδους. Για παράδειγμα, στην χημεία της κυψέλης παίζει καθοριστικό ρόλο το υλικό κατασκευής του θετικού και αρνητικού πόλου (κάθοδος και άνοδος). Στις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου, ένας από τους λόγους για την περιορισμένη ενεργειακή απόδοση είναι ότι η άνοδος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από γραφίτη. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία στερεάς κατάστασης, η Bosch μπορεί να κατασκευάσει την άνοδο αμιγώς από λίθιο, το οποίο αυξάνει ιδιαίτερα τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Επιπλέον, οι νέες κυψέλες λειτουργούν χωρίς ηλεκτρολύτη, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι εύφλεκτες. «Η αμιγής άνοδος λιθίου είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου στην κατασκευή των κυψελών μπαταρίας», διευκρίνησε ο Denner. Με την εξαγορά της Seeo Inc., η Bosch διαθέτει ήδη τα πρώτα δείγματα κυψελών που μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου η αντοχή και η ασφάλεια είναι παράγοντες πρωτίστης σημασίας.

Ο Όμιλος Bosch είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών. Το οικονομικό έτος 2014* είχε πωλήσεις της τάξης των 49 δις ευρώ και απασχολούσε περίπου 360.000 υπαλλήλους .Οι δραστηριότητες του ομίλου χωρίζονται σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς: Μobility Solutions, Βιομηχανικής Τεχνολογίας, Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων.Τον Όμιλο Bosch αποτελούν η Robert Bosch GmbH και οι περίπου 440 θυγατρικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες. Εάν συμπεριληφθούν οι αντιπροσωπείες και τα γραφεία πωλήσεων, τότε η Bosch εκπροσωπείται σε 150 χώρες. Η παγκόσμια ανάπτυξη, η παραγωγή και το δίκτυο πωλήσεων είναι η προϋπόθεση για μεγαλύτερη εξέλιξη. Η Bosch πραγματοποίησε το 2014, 4.600 εγγραφές πατεντών παγκοσμίως. Στρατηγικός της στόχος είναι να παρέχει καινοτόμες λύσεις για το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things). Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του ομίλου Bosch έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την ποιότητα ζωής, παρέχοντας λύσεις τόσο καινοτόμες όσο και επωφελείς. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία προσφέρει «Τεχνολογία για τη ζωή» σε όλον τον κόσμο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1886 στη Στουτγάρδη από τον Robert Bosch (1861-1942) με την ονομασία “Εργαστήριο Μηχανικής Ακριβείας και Ηλεκτρικής Μηχανολογίας”. Η ειδική ιδιοκτησιακή δομή του Ομίλου Bosch εγγυάται την επιχειρησιακή του ελευθερία. Έτσι η εταιρεία κάνει μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και πραγματοποιεί εκ των προτέρων σημαντικές επενδύσεις οι οποίες διασφαλίζουν το μέλλον της. Το 92% των μετοχών της Robert Bosch GmbH ανήκουν στο κοινωφελές ίδρυμα Robert Bosch Stiftung. Οι επιχειρηματικές λειτουργίες της εταιρείας γίνονται από την Robert Bosch Industrietreuhand KG. Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στην οικογένεια Bosch και στη Robert Bosch GmbH. Η Robert Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch στην Ελλάδα από το 1992, αν και η παρουσία της καταγράφεται ήδη από το 1913, και απασχολεί σήμερα προσωπικό 80 ατόμων. Σύμφωνα με τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία οι συνολικές πωλήσεις της για το 2013 ανήλθαν σε 31,6 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στους τομείς των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Εργαλείων, Συστημάτων Θέρμανσης, Συστημάτων Ασφαλείας καθώς και στους Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στη Robert Bosch Ελλάδας υπάγονται και οι δραστηριότητες της Κύπρου, της Αλβανίας και της Μάλτας. *Ο αριθμός πωλήσεων για το 2014 δεν περιλαμβάνει τις κοινοπραξίες με τις BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (τώρα BSH Hausgeräte GmbH) και ZF Lenksysteme GmbH (τώρα Robert Bosch Automotive Steering GmbH), οι οποίες πλέον απορροφήθηκαν από την Robert Bosch GmbH.PP