Δελτίο Τύπου

Μεγαλύτερη ασφάλεια στους δύο τροχούς: οι καινοτομίες της Bosch για τις μοτοσικλέτες του μέλλοντος
Τέλος στις επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο με τεχνολογία αιχμής από την Bosch
Στουτγάρδη, Γερμανία – Η ασφάλεια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στον τομέα των μοτοσικλετών. Η Bosch προσφέρει λύσεις που κάνουν την οδήγηση για τους μοτοσικλετιστές ασφαλέστερη, είτε με έξυπνα συστήματα υποβοήθησης, είτε με συστήματα διασύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση τα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της Bosch αναπτύσσουν πρωτοπόρες λύσεις.
Σύστημα μετριασμού ολίσθησης:
Στην περίπτωση που υπάρχουν λάδια, νερά ή χαλίκια στο οδόστρωμα σε στροφή, οι τροχοί γλιστράνε προς τα πλάγια, αδυνατώντας να αναπτύξουν ικανή κεντρομόλο δύναμη για να αποφευχθεί η πτώση της μοτοσικλέτας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μοτοσικλετιστές δεν έχουν, πρακτικά, την ευκαιρία να επαναφέρουν τις μηχανές τους. Ιδανικά, μία επιπλέον εξωτερική πλευρική δύναμη θα τους βοηθούσε να διατηρήσουν την ασφαλή πορεία τους. Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα που αναπτύσσει η Bosch στα ερευνητικά της προγράμματα για το μετριασμό της ολίσθησης. Ένας αισθητήρας ανιχνεύει την πλευρική ολίσθηση του τροχού και σε περίπτωση που ξεπεραστεί μια συγκεκριμένη τιμή, απελευθερώνεται αέριο από μηχανισμό όμοιο με εκείνον που χρησιμοποιείται στους αερόσακους των επιβατικών αυτοκινήτων. Το αέριο ρέει σε μια δεξαμενή προσαρμογής και απελευθερώνεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσω ενός ακροφυσίου. Αυτή η αντίστροφη ώθηση κρατά τη μοτοσικλέτα σε τροχιά.
Σύστημα υποβοήθησης με ραντάρ:
Η τοποθέτηση αισθητήρων ραντάρ στις μοτοσικλέτες βοηθά τον αναβάτη να έχει μια ακριβή εικόνα του περιβάλλοντα χώρου, με αποτέλεσμα όχι μόνο μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και άνεση κατά την οδήγηση.

• Σύστημα ελέγχου πορείας ACC
Η οδήγηση σε έντονη κυκλοφορία και η διατήρηση της σωστής απόστασης από
τα προπορευόμενα οχήματα απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και είναι κουραστική σε μεγάλες αποστάσεις. Το σύστημα ACC προσαρμόζει την ταχύτητα της μοτοσικλέτας στη ροή της κυκλοφορίας και διατηρεί την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπονται αποτελεσματικά τα ατυχήματα .
• Σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης
Στην οδική κυκλοφορία, η έλλειψη συγκέντρωσης ακόμη και ελάχιστων δευτερολέπτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η Bosch έχει αναπτύξει ένα σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης για μοτοσικλέτες, το οποίο προειδοποιεί τον αναβάτη μέσω ακουστικού ή οπτικού σήματος, εάν εντοπιστεί όχημα σε επικίνδυνα μικρή απόσταση.
• Ανίχνευση τυφλών σημείων
Το σύστημα αυτό παρακολουθεί όλες τις κατευθύνσεις ώστε να βοηθά τον αναβάτη να αλλάζει λωρίδα με ασφάλεια. Σε περίπτωση που ο αισθητήρας ραντάρ εντοπίσει όχημα σε δύσκολο οπτικά σημείο για τον αναβάτη, τον προειδοποιεί μέσω φωτιζόμενης λυχνίας στον πλαϊνό καθρέφτη.
Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών ABS:
Από το 1984, η Bosch βελτιώνει συνεχώς την τεχνολογία ABS στις μοτοσικλέτες προκειμένου να καταστεί το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας διαθέσιμο για κάθε τύπο δίκυκλου και σε κάθε αγορά. Σύμφωνα με έρευνα της Bosch σχετικά με ατυχήματα, περίπου ένα στα τέσσερα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσικλέτες θα μπορούσε να αποτραπεί, εάν όλες οι μοτοσικλέτες ήταν εξοπλισμένες με ABS. Από τον Απρίλιο 2018, το σύστημα ABS για μοτοσικλέτες είναι υποχρεωτικό για όλους τους τύπους δικύκλων με κινητήρα άνω των 125cc. Το ABS 10 σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών μηχανοκίνητων δικύκλων σε αναδυόμενες αγορές.
Σύστημα ελέγχου ευστάθειας MSC:
Το σύστημα ελέγχου ευστάθειας μοτοσικλέτας MSC είναι το πρώτο σύστημα ασφάλειας για όλους τους τύπους δικύκλων. Καταγράφει την τρέχουσα γωνία κλίσης και προσαρμόζει την υποστήριξη ABS και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις στροφές, όπου συμβαίνει σχεδόν και το ήμισυ του συνόλου των θανατηφόρων μοτοσικλετιστικών ατυχημάτων. Ο νέος αισθητήρας 6D του συστήματος MSC είναι λιγότερο επιρρεπής σε δονήσεις και ο μικρότερος και ελαφρύτερος σχεδιαστικά στην αγορά.

Επικοινωνία αυτοκινήτου – μοτοσικλέτας:
Παρέχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου, η Bosch δημιουργεί μια ψηφιακή ασπίδα για τους μοτοσικλετιστές. Μέχρι και δέκα φορές το δευτερόλεπτο, οχήματα σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τον τύπο, τη ταχύτητα, τη θέση και τη κατεύθυνση του οχήματος. Η εν λόγω τεχνολογία προειδοποιεί τους οδηγούς μέσω αισθητήρων του οχήματός τους όταν μια μοτοσικλέτα πλησιάζει, πολύ πριν αυτή εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο. Έτσι, προσαρμόζουν ανάλογα την οδηγική τους συμπεριφορά. Το πρότυπο WLAN (ITS G5) χρησιμοποιείται ως βάση για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των μοτοσικλετών και των αυτοκινήτων. Οι χρόνοι μετάδοσης ενός σήματος μεταξύ πομπού και δέκτη είναι μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και αυτό επιτρέπει στους οδηγούς να ανταλλάσσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφοριακή κατάσταση.
Κλήση έκτακτης ανάγκης, βλάβης και πληροφοριών:
Το σύστημα eCall, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους, εντοπίζει πότε ένας μοτοσικλετιστής έχει εμπλακεί σε ατύχημα, μεταδίδει αυτόματα μια κλήση έκτακτης ανάγκης και ενημερώνει τις υπηρεσίες διάσωσης σχετικά με τον τύπο του οχήματος και τη θέση του ατυχήματος. Απ’ την άλλη, το σύστημα bCall, στην περίπτωση που το δίκυκλο ακινητοποιηθεί καθοδόν, επικοινωνεί με την εταιρεία οδικής βοήθειας στέλνοντας τα απαραίτητα δεδομένα. Τέλος, το iCall είναι ένας χρήσιμος οδηγός στο δρόμο, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες, όπως η τοποθεσία του πλησιέστερου σταθμού καυσίμων.

 

Πηγή :BOSCH Newsletter