Νέο σύστημα ψεκασμού από την Bosch
Νερό αντί βενζίνης: Η καινοτομία της Bosch μειώνει την κατανάλωση καυσίμου έως και 13%

Η Bosch είναι η πρώτη και η μόνη εταιρεία που λανσάρει το σύστημα ψεκασμού νερού.

Έξτρα μπόνους: το νερό μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και μπορεί να αυξήσει την ισχύ του κινητήρα.

Δείτε πως λειτουργεί το νέο σύστημα ψεκασμού : www.bosch-waterboost.com.

Είναι γεγονός ότι ακόμη και οι πιο εξελιγμένοι κινητήρες βενζίνης χάνουν περίπου το ένα πέμπτο των καυσίμων τους. Ιδιαίτερα σε υψηλές ταχύτητες, ένα μέρος της βενζίνης χρησιμοποιείται για την ψύξη του κινητήρα αντί για την λειτουργία της κίνησης. Με το νέο σύστημα ψεκασμού νερού, η Bosch δείχνει ότι μπορεί να «ρίξει» την κατανάλωση καυσίμου των μοτέρ. Ακόμη και σε συνθήκες ταξιδιού ή γρήγορης οδήγησης, η νέα τεχνολογία που λανσάρει η Bosch καθιστά δυνατή τη μείωση των ρύπων κατά 4% και τη κατανάλωση καυσίμων έως 13%. Η οικονομία καυσίμου που προσφέρει αυτή η τεχνολογία της Bosch επιτυγχάνεται κυρίως σε κινητήρες τρικύλινδρους και τετρακύλινδρους. Με άλλα λόγια κινητήρες μεσαίας κατηγορίας αυτοκινήτων.

Αύξηση της ισχύος του κινητήρα

Η καινοτομία της Bosch δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της οικονομίας καυσίμου. Μπορεί ακόμα να βελτιώσει τη λειτουργία του κινητήρα. “Ο ψεκασμός του νερού μπορεί να προσφέρει μία επιπλέον ώθηση σε κάθε υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα” αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Bosch. Με διαφοροποίηση του σημείου έναρξης ψεκασμού καυσίμου, ο κινητήρας λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά. Σε αυτή την βάση οι μηχανολόγοι μπορούν να προσδώσουν πρόσθετη ισχύ σε ένα κινητήρα, ακόμα και σε σπορ αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.

Η βάση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας του κινητήρα στηρίζεται σε ένα απλό γεγονός: ένας κινητήρας δεν πρέπει να υπερθερμανθεί. Για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση ψεκάζεται μία πρόσθετη ποσότητα καυσίμου. Το καύσιμο εξατμίζεται μειώνοντας την θερμοκρασία του κινητήρα και των εξαρτημάτων του. Με την χρήση ψεκασμού νερού, οι μηχανολόγοι της Bosch εκμεταλλεύονται αυτή την φυσική αρχή. Πριν γίνει ανάφλεξη του καυσίμου, ψεκάζεται στην πολλαπλή εισαγωγής μία ποσότητα νερού σε μορφή ατμού. Με την υψηλή θερμοκρασία των ατμών του νερού επιτυγχάνεται αποτελεσματική ψύξη.

Έχει βγει στην παραγωγή η συγκεκριμένη τεχνολογία;

Η BMW M4 GTS είναι το πρώτο όχημα που έχει παραχθεί με τη λειτουργία του καινοτόμου και πρωτοποριακού συστήματος ψεκασμού νερού. Στους εξακύλινδρους κινητήρες του οχήματος, προσφέρει βελτιωμένη απόδοση και κατανάλωση ακόμα και με πλήρες φορτίο. Η Bosch προμηθεύει ανταλλακτικά ψεκασμού νερού για την BMW M4 GTS.

O ψεκασμός νερού δεν προκαλεί σκουριά στον κινητήρα;

Όχι, καθώς δεν μένει νερό στο θάλαμο καύσης. Το νερό εξατμίζεται πριν γίνει η καύση στον κινητήρα. Όλο το νερό αποβάλλεται στο περιβάλλον, μαζί με την εξάτμιση.

Πώς επαναγεμίζεται το δοχείου νερού;

Ο ψεκασμός νερού απαιτεί μόνο μια μικρή ποσότητα του νερού, που πρέπει να διατηρείται επί του οχήματος. Κατά μέσο όρο, χρειάζεται γέμισμα κάθε 3.000 χιλιόμετρα. Η ξεχωριστή δεξαμενή νερού πρέπει να συμπληρώνεται με αποσταγμένο νερό.
Μπορεί το νερό στη δεξαμενή να παγώσει;
Όταν ο κινητήρας σβήνει, το νερό ρέει πίσω στην δεξαμενή του, όπου μπορεί να παγώσει. Μετά την επανεκκίνηση του κινητήρα, το νερό ζεσταίνεται και πάλι.

Υπάρχει κάποιος άλλος αντίστοιχος μηχανισμός άμεσου ψεκασμού νερού στο εμπόριο;

Η Bosch είναι η πρώτη εταιρεία που θα προμηθεύει τις αυτοκινητοβιομηχανίες με ανάλογη τεχνολογία ψεκασμού νερού, συνεπώς τα πρώτα εργοστασιακά αυτοκίνητα που θα φέρουν αυτό το σύστημα είναι γεγονός.

Πηγή:Δελτίο Τύπου,Bosch, Σεπτέμβιος 2016,