Το ενδεχόμενο  της υπερθέρμανσης του κινητήρα δεν είναι σπάνιο και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας, σε συνδυασμό με τις ώρες ακινησίας σε κάποιο μποτιλιάρισμα, κάνουν τον κινητήρα να “ανάβει”. Τα πιο συνήθη αίτια, που μπορούν να οδηγήσουν στην υπερθέρμανση ενός κινητήρα, είναι:

 • η έλλειψη ψυκτικού υγρού
 • πρόβλημα στο βεντιλατέρ ή στο θερμοστάτη
 • διαρροή του κυκλώματος ψύξης
 • διαρροή λαδιού
 •  προβληματική αντλία νερού.

Σε αυτή την περίπτωση οι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι ακόλουθοι:

 1. Αν ο δείκτης θερμοκρασίας λειτουργεί, την πρώτη ένδειξη για αύξηση της θερμοκρασίας θα τη λάβετε από τη βελόνα που πλησιάζει στο κόκκινο (μέγιστη θερμοκρασία). Σε κάποια αυτοκίνητα υπάρχει και λαμπάκι που προειδοποιεί για την άνοδο της θερμοκρασίας.Σε αυτή την περίπτωση, ανοίξτε αμέσως το καλοριφέρ στη μέγιστη θερμοκρασία και γυρίστε το διακόπτη του ανεμιστήρα στη μέγιστη ένδειξη. Αυτή η κίνηση θα εκτονώσει ένα μέρος της θερμότητας από τον κινητήρα.
 2. Αν η θερμοκρασία δεν πέσει, σταματήστε το αυτοκίνητο και σβήστε τον κινητήρα
 3. Σε ακραίες περιπτώσεις, το πρώτο σημάδι υπερθέρμανσης θα είναι ο καπνός που βγαίνει κάτω από το καπό. Σταματήστε το όχημα, σβήστε τον κινητήρα όσο πιο γρήγορα μπορείτε και μην ανοίξετε το καπό μέχρι να σταματήσει να βγαίνει καπνός.
 4. Αν δεν υπάρχει καπνός, ανοίξτε το καπό για να εκτονωθεί η θερμότητα και περιμένετε ώστε ο κινητήρας να κρυώσει. Ένας κινητήρας που έχει υπερθερμανθεί χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα για να επανέλθει στη φυσιολογική του θερμοκρασία.
 5. Κοιτάξτε κάτω από το όχημα αν υπάρχει διαρροή ψυκτικού υγρού. Είναι εύκολο να το αντιληφθείτε μιας και το χρώμα του ψυκτικού υγρού μπορεί να είναι πράσινο, κίτρινο ή και ροζ και θα αχνίζει.
 6.  Όταν ο κινητήρας έχει κρυώσει, ελέγξτε τη στάθμη στο δοχείο του ψυκτικού υγρού. Αν δεν έχει διαρροή και καπνό, πιθανώς η στάθμη του να έχει υπερβεί τη μέγιστη ένδειξη καθώς το ζεστό ψυκτικό υγρό διογκώνεται.

Για την άμεση  αντιμετώπιση οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους :

 • ένα δοχείο με ψυκτικό υγρό
 • νερό
 • ένα μεγάλο πανί και οπωσδήποτε -όπως προβλέπει και ο νόμος- έναν πυροσβεστήρα για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στην ακραία περίπτωση που ο κινητήρας έχει πιάσει φωτιά.

Πηγή:http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news