Product

 Οδηγός μπαταριών

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά μιας μπαταρίας;

Ο ολοένα και αυξανόμενος ηλεκτρικός εξοπλισμός που εγκαθίσταται στα αυτοκίνητα και οι διάφορες νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα start/stop ή η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, καθιστούν αναγκαία τη χρήση μπαταριών υψηλής απόδοσης. Οι συμβατικές πηγές ηλεκτρικής τροφοδοσίας, για παράδειγμα, αρχίζουν να υποβάλλονται πολύ σύντομα σε έντονες καταπονήσεις λόγω του συχνού ξεκινήματος του κινητήρα.
Αντίθετα, ορισμένα μοντέλα μπαταριών, όπως τα S6 AGM και S5 EFB από την Bosch, παρέχουν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και μπορούν να αντέξουν μεγάλο αριθμό κύκλων φόρτισης. Οι ειδικοί στο συνεργείο θα χαρούν να σας δώσουν πιο λεπτομερείς συμβουλές, δεδομένου ότι η φθηνότερη μπαταρία δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι, για λόγους ασφαλείας, οι μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στην καμπίνα των επιβατών πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε αντιεκρηκτική προστασία.Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων μπαταριών EFB και AGM, αλλά και για την πλήρη γκάμα μπαταριών Bosch, κάντε κλικ εδώ.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο έλεγχος της μπαταρίας;

Γνωρίζετε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας σας; Οι περισσότεροι οδηγοί, συνήθως, δεν δίνουν καμία σημασία μέχρι να τους παρουσιαστεί κάποια βλάβη ή να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητό τους. Η καλύτερη λύση είναι ο τακτικός έλεγχος μπαταρίας σε ένα συνεργείο Bosch Car Service. Καλύτερα να αφιερώσετε μόλις μερικά λεπτά για αυτόν τον έλεγχο στο συνεργείο παρά να περιμένετε ώρες για πλήρες σέρβις εξαιτίας μιας τέτοιας βλάβης.

Μηχανικός που πραγματοποιεί έλεγχο μπαταρίαςΑυτόν τον έλεγχο μπορείτε να τον κάνετε και μόνοι σας με το φορτιστή μπαταριών C3 ή C7 από την Bosch. Έτσι, η μπαταρία σας θα είναι πάντα πλήρως φορτισμένη και “έτοιμη για δράση” – γρήγορα, εύκολα και χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο. Μάλιστα, με το φορτιστή C7, μπορείτε να επαναφορτίσετε ακόμα και μπαταρίες με σχεδόν εξαντλημένο φορτίο – με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

Ποια είναι η κυριότερη αιτία βλαβών;

Το ξέρατε ότι μία στις τρεις βλάβες σε ένα αυτοκίνητο οφείλεται σε ελαττωματική μπαταρία; Και δεν είναι πάντα η ίδια η μπαταρία η πηγή του προβλήματος. Η δυσλειτουργία είναι πιθανό να προκαλείται και από άλλα εξαρτήματα. Με άλλα λόγια: Η αντικατάσταση της μπαταρίας δεν λύνει αυτόματα το πρόβλημα σε περίπτωση που το όχημά σας αρνείται να πάρει εμπρός. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να εξετάσετε και άλλες πιθανές αιτίες για να αποφύγετε μία ακόμα περιττή επίσκεψη στο συνεργείο – με τον τρόπο αυτό, γλιτώνετε χρόνο, χρήμα και κόπο.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης δυσλειτουργιών;

Εκτός από την παρατεταμένη αποθήκευση, μία από τις κυριότερες αιτίες δυσλειτουργίας μιας μπαταρίας είναι η λεγόμενη “εξαντλητική αποφόρτιση”. Κατά τη διαδικασία αυτή, ολόκληρη η χωρητικότητα φορτίου της μπαταρίας καταναλώνεται με τη μία. Η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην μπαταρία σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι αρκετά σημαντική, ανάλογα με το χρόνο ακινησίας του οχήματος. Συνέπειες: Απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, μη δυνατότητα επαναφόρτισης, συρρίκνωση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής της μπαταρίας.Γραφική αναπαράσταση δεδομένων που παρουσιάζει τις αιτίες δυσλειτουργιών
Γιατί οι μπαταρίες παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα το χειμώνα;
Θα εκπλαγείτε: οι μπαταρίες το… προτιμούν κρύο. Στη διάρκεια της ζεστής καλοκαιρινής περιόδου, οι φθορές λόγω τριβής είναι πολύ εντονότερες απ’ ό,τι τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα. Ωστόσο, λόγω του παχύρρευστου, κρύου λαδιού κινητήρα, η μπαταρία, το χειμώνα, πρέπει να ανταποκριθεί σε υψηλότερες απαιτήσεις και αυτός ακριβώς είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί σε προβλήματα.Γραφική αναπαράσταση δεδομένων εκκινητήραΓράφημα

10 αιτίες εκφόρτησης μιας μπαταρίας:

Βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα

Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, απορροφάται από την μπαταρία μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος σε πολύ λίγο χρόνο και μετατρέπεται σε θερμότητα.

Ξεχασμένα αναμμένα φώτα οχήματος

Τα φώτα του οχήματος καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και, γι’ αυτό, πρέπει πάντα να τα σβήνετε αφού παρκάρετε το όχημα.

Βοηθητικό σύστημα θέρμανσης

Εάν ο ανεμιστήρας του βοηθητικού συστήματος θέρμανσης δεν απενεργοποιηθεί σε περίπτωση μειωμένης τάσης, η μπαταρία θα υποστεί εξαντλητική αποφόρτιση. Αυτό συμβαίνει και όταν η μπαταρία που χρησιμοποιείται είναι πολύ μικρή.

Ελαττωματικός εναλλακτήρας

Εάν η μπαταρία δεν φορτίζεται από τον εναλλακτήρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, γίνεται η μοναδική πηγή ηλεκτρικής τροφοδοσίας για τις μονάδες ελέγχου και όλον τον υπόλοιπο ηλεκτρικό εξοπλισμό του οχήματος – μέχρι να αδειάσει εντελώς.

Ελαττωματικός ρυθμιστής εναλλακτήρα

Εάν ο ρυθμιστής του εναλλακτήρα είναι ελαττωματικός, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί εξαντλητική αποφόρτιση ως συνέπεια της ανεπαρκούς φόρτισης ή υπερφόρτιση της μπαταρίας.

Πρόβλημα μονάδας ελέγχου

Εάν οι μονάδες ελέγχου δεν απενεργοποιηθούν όταν σβήνει ο κινητήρας, συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, προκαλώντας έτσι εξαντλητική αποφόρτιση της μπαταρίας.

Εκ των υστέρων τοποθέτηση πρόσθετου ηλεκτρικού εξοπλισμού

Ο πρόσθετος ηλεκτρικός εξοπλισμός, όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα, γενικά απορροφά ηλεκτρική ενέργεια μέσω του αναπτήρα του οχήματος και, πολύ γρήγορα, προκαλεί αποφόρτιση της μπαταρίας.

Τοποθέτηση λάθος τύπου μπαταρίας

Οι ελαττωματικές μπαταρίες πρέπει να αντικαθίστανται πάντα με καινούριες του ίδιου τύπου, για να μην μειώνεται η ωφέλιμη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Διαδρομές μικρών αποστάσεων

Κατά τις διαδρομές μικρών αποστάσεων, καταναλώνεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν που μπορεί να παρέχει ο εναλλακτήρας. Γι’ αυτό, σας συνιστούμε να αποφεύγετε τη χρήση περιττού εξοπλισμού (θερμαινόμενα καθίσματα, ραδιόφωνο κ.λπ.) το χειμώνα.

Ραδιόφωνο, τηλεόραση, DVD, ψυγείο

Τα ραδιόφωνα, τα συστήματα πλοήγησης και άλλες συσκευές ψυχαγωγίας καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μπορούν να προκαλέσουν εξαντλητική αποφόρτιση της μπαταρίας, εάν αυτή δεν είναι επαρκώς φορτισμένη.

 

Πώς μπορείτε να δώσετε ένα “χέρι βοήθειας” στην μπαταρία σας;

Οι φορτιστές μπαταριών Bosch C3 και C7 “επαναφέρουν στη ζωή” τις μπαταρίες γρήγορα και εύκολα. Ο φορτιστής C7, μάλιστα, μπορεί να επαναφορτίσει εύκολα ακόμα και μπαταρίες που έχουν υποστεί εξαντλητική αποφόρτιση. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να περάσετε το χειμώνα χωρίς προβλήματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορτιστές μπαταριών από την Bosch, για χρήσιμα αξεσουάρ και για τη διαδικασία φόρτισης μπαταριών αυτοκινήτων, επισκεφτείτε τη δικτυακή τοποθεσία: Δικτυακή τοποθεσία φορτιστών μπαταριών.Πόσο ασφαλής είναι η επαναφόρτιση μπαταριών;Μην ανησυχείτε! Το ηλεκτρονικό σύστημα φόρτισης των φορτιστών Bosch C3 και C7 ελέγχει αυτόματα πόσο φορτίο χρειάζεται ή μπορεί να δεχτεί η μπαταρία του αυτοκινήτου σας – ανεξάρτητα από τον εκάστοτε τύπο μπαταρίας. Ωστόσο, η επαναφόρτιση είναι απόλυτα ασφαλής σε κάθε περίπτωση: Η λειτουργία με ένα κουμπί καθιστά πρακτικά αδύνατη τη λανθασμένη χρήση και οι ακροδέκτες παραμένουν χωρίς τάση εάν δεν είναι συνδεδεμένοι σωστά ή καθόλου στους πόλους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φορτίζετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο και, εάν χρειαστεί, χωρίς καν να την βγάλετε από το όχημα. 

8 τρόποι αύξησης της διάρκειας ζωής

1) Ελέγχετε ανά τακτά διαστήματα την τάση, το επίπεδο φορτίου και την ισχύ εκκίνησης της μπαταρίας, καθώς και τις απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας στο αυτοκίνητο.2) Εάν αποφασίσετε να διακόψετε τη χρήση του αυτοκινήτου σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σας συνιστούμε να αφαιρέσετε προηγουμένως την μπαταρία. Η συμβουλή μας: Φυλάξτε την σε δροσερό μέρος.3) Επιθεωρείτε την μπαταρία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο – μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα (συνθήκες παγετού) στην περίπτωση παλαιότερων μπαταριών.4) Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι γερά στερεωμένη στη θέση της στο διαμέρισμα μπαταρίας και ότι τα μεταλλικά μέρη της μπαταρίας είναι περασμένα με γράσο και οι ακροδέκτες πολύ καλά σφιγμένοι.5) Στο μέτρο που είναι δυνατό, να αποφεύγετε την εξαντλητική αποφόρτιση της μπαταρίας (η οποία μπορεί να προκληθεί, για παράδειγμα, από φώτα που έχουν ξεχαστεί αναμμένα κ.λπ.).6) Να πατάτε το συμπλέκτη κατά την εκκίνηση του οχήματος, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται η αντίσταση του εκκινητήρα και, κατ’ επέκταση, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.7) Απενεργοποιείται όλον τον περιττό εξοπλισμό, όπως ραδιόφωνο, κλιματιστικό ή βοηθητικό σύστημα θέρμανσης, πριν από την εκκίνηση του οχήματος.8) Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μη χρήσης του οχήματος, αφαιρέστε την μπαταρία και συνδέστε την σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο φορτιστή.
Πηγή : https://www.boschcarservice.com