7/03/2018 | Ελλάδας | Εταιρικά νέα

Η Bosch συμβάλει στον καθαρότερο αέρα στις πόλεις χάρη στη δημιουργία του νέου δίσκου φρένων iDisc.

Πολύ πριν την εμφάνιση των συστημάτων ABS και ESP, οι δίσκοι φρένων ενίσχυαν την ασφάλεια στην οδήγηση, καθώς μείωναν σημαντικά τις αποστάσεις ακινητοποίησης ενός οχήματος. Σήμερα, υπάρχει ένας ακόμα λόγος που οι δίσκοι φρένων είναι στο επίκεντρο της προσοχής: Η σκόνη πέδησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων προκαλείται από το οδόστρωμα, τα ελαστικά και τη φθορά των φρένων παρά από την καύση του ίδιου του καυσίμου. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Buderus Guss, θυγατρική εταιρεία της Bosch, ανέπτυξε τον δίσκο φρένου iDisc, ο οποίος δημιουργεί έως και 90 τοις εκατό λιγότερη σκόνη πέδησης σε σύγκριση με έναν συμβατικό δίσκο φρένου.

Το ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του iDisc (το «i» εκφράζει την καινοτομία, «innovation») είναι η επίστρωση από καρβίδιο βολφραμίου που διαθέτει μόνο η Buderus Guss. Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν συμβατικό δίσκο φρένου από χυτοσίδηρο, ο οποίος υφίσταται μηχανική, θερμική και γαλβανική επεξεργασία προτού εφαρμοστεί η επίστρωση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται, καλύτερη απόδοση πέδησης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαρακτηριστικά που διαθέτει ένας κεραμικός δίσκος αντί ένας από χυτοσίδηρο.

Όσον αφορά την τιμή του, ο δίσκος iDisc είναι περίπου τρεις φορές ακριβότερος από έναν τυπικό δίσκο φρένου από χυτοσίδηρο και τρεις φορές φθηνότερος από έναν κεραμικό δίσκο φρένου. Η τιμή πιθανώς να συνεχίσει να μειώνεται όσο ο όγκος παραγωγής αυξάνεται. «Ο δίσκος iDisc έχει όλα όσα χρειάζονται για να αντικαταστήσει τον συμβατικό δίσκο φρένου από χυτοσίδηρο και να γίνει το νέο πρότυπο στην αγορά δίσκων φρένων», δήλωσε ο Gerhard Pfeifer, Γενικός Διευθυντής της Buderus Guss. «Σε συνάρτηση με την αδιάκοπη συζήτηση περί ρύπων σε πολλές χώρες και μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, η καθιέρωση αυτού του δίσκου στην αγορά είναι θέμα χρόνου» – ειδικότερα εφόσον οι δίσκοι φρένων θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι στα οχήματα και τις επόμενες δεκαετίες και οι όγκοι παραγωγής τους θα εξακολουθούν να αυξάνονται. Υπολογίζεται πως το 2016, η ζήτηση για δίσκους φρένων μόνο για τα Ι.Χ ανήλθε σε πάνω από 330 εκατομμύρια τεμάχια παγκοσμίως.

Πηγή : http://www.bosch.gr/el/gr/newsroom_15/news_14/news-detail-page_128192.php